VAKANTIE: Vanwege de feestdag worden bestellingen op maandag 20 mei niet verzonden. De site blijft open voor bestellingen.

Goudprijs Voorspelling


Ook al zouden we dat graag willen, helaas kunnen we de toekomst niet lezen. Om dit te compenseren hebben we de meningen van zowel industrie-experts als journalisten samengebracht om zo hun goudprijsvoorspellingen voor het komende jaar te geven...


2024 Goudprijs Voorspelling:

De voorspelling van de goudprijs voor 2024 verschilt niet veel van die van 2023, maar komt op een moment dat de wereldeconomie op weg lijkt naar een nieuwe neergang. De strijd van bedrijven en banken weerspiegelt de crisis in de kosten van levensonderhoud die door velen over de hele wereld wordt doorstaan, terwijl hoge inflatie en stijgende rentetarieven het huidige economische landschap blijven domineren. Het is dan ook geen verrassing dat de goudprijs in 2024 volop in beweging kan komen, hoewel de voorspellingen verschillen over de richting en de ernst van deze bewegingen. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren die de goudprijsbewegingen bepalen.


De goudprijs in 2024 zal grotendeels worden gedreven door dezelfde factoren als die van 2023, hoewel de wereldeconomie zich op een heel andere plek bevindt begin volgend jaar. Inflatie en rentetarieven, de kracht van de dollar en geopolitieke zorgen blijven bovenaan de lijst staan van zaken die beleggers in de gaten moeten houden. Elk van deze kwesties heeft het potentieel om de goudprijs in 2024 te beïnvloeden, en de combinatie van deze kwesties zou een diepgaand effect naar boven of beneden kunnen hebben.

Er wordt verwacht dat de Amerikaanse rente in 2023 zijn piek zal bereiken en hoe de Fed in 2024 zal handelen, zal een belangrijke factor zijn voor de goudprijs in 2024. Als de rente hoger zou moeten stijgen dan verwacht, zou dit verdere tegenwind voor goud kunnen opleveren en de prijs omlaag kunnen duwen. Als de rente piekt, maar een groot deel van 2024 op een hoog niveau blijft, dan zou dit de huidige goudprijs handhaven. Als de Fed gedwongen wordt om de rente te verlagen, dan zou dit de dollar omlaag duwen en goud omhoog.

Zoals hierboven besproken, zal een belangrijke factor voor de rente in de VS, en dus de goudprijs, het potentieel zijn voor recessies en andere vormen van economische neergang. Op dit moment verwacht de markt een milde recessie in de VS en het VK in 2024, maar het is onduidelijk hoe ernstig deze zou kunnen zijn. Hoe erger de economische volatiliteit, hoe meer beleggers zich zullen wenden tot een veilige haven, zeer liquide activa zoals goud. Dit zou dan samengaan met de Fed die de economie moet stimuleren met lagere rentetarieven en zou goud gemakkelijk naar nieuwe all-time highs kunnen duwen.

Rusland, China en een potentiële BRICS-goudgedekte valuta zijn slechts enkele van de grotere geopolitieke gebeurtenissen die een grote impact kunnen hebben op de goudprijs in 2024, maar die op dit moment van 2023 nog erg onzeker zijn.

Met Turkije buiten beschouwing gelaten, blijft het kopen door centrale banken positief in 2023, en als deze trend zich in 2024 voortzet, zal dat ook helpen om de goudprijzen in 2024 te ondersteunen.

Voorspellingen voor goud in 2024 suggereren vergelijkbare prijzen als in 2023, hoewel sommige analisten geloven dat goud sterker zal worden en een nieuwe all-time high zal neerzetten. In onze zeven goudprijsvoorspellingen hebben we een gemiddelde voorspelde goudprijs van $2.155,14 per ounce, wat een nieuwe all-time high zou zijn.


2023 Goudprijs Voorspelling:

De goudprijsvoorspelling voor 2023 heeft meerdere drijvende factoren om met rekening te houden, en deze bespreken we hieronder in meer detail. We zullen deze prognose natuurlijk bijwerken als een belangrijke gebeurtenis leidt tot grote herzieningen van de prognoses voor 2023.


De goudprijs in 2023 zal een paar belangrijke factoren hebben waar beleggers naar moeten kijken: de kracht van de Amerikaanse dollar, inflatie en rentetarieven, en de geopolitieke zorgen. Hoe deze gebeurtenissen blijven evolueren en combineren in 2023 zal een impact hebben op de goudprijs.

De kracht van de Amerikaanse dollar en de impact ervan op andere valuta's was al in 2022 een belangrijke drijfveer voor goud en dit zal ook in 2023 zo blijven. Als de dollar zwakker wordt door een vertragende economie, dan zou goud een hogere USD-prijs moeten zien.

Beleggers buiten de VS moeten er echter rekening mee houden dat de volatiliteit van valuta zal worden omgekeerd. Als de dollar sterk blijft en andere valuta zwak, dan zal dit de goudprijs in eigen land stimuleren. Als de dollar daalt, zal dit andere valuta's sterker maken en resulteren in een lagere goudprijs.

Inflatie en rentetarieven zullen hierbij een rol spelen. Als de inflatie niet daalt, zullen de centrale banken de rente blijven verhogen. Dit zal een impact hebben op de economieën in kwestie en hun nationale valuta.

Tot slot zal geopolitiek een belangrijke factor blijven waar beleggers rekening mee moeten houden. De invasie van Oekraïne eerder dit jaar schokte de wereld en had een enorme impact op de wereldeconomie omdat Russische goederen onder sancties kwamen te staan. Hoe de oorlog vordert, en mochten er soortgelijke gebeurtenissen plaatsvinden tussen Taiwan en China, dan zou goud naar verwachting verdere winsten kunnen boeken.

De meeste goudprijsvoorspellingen voor 2023 suggereren wat initiële zwakte voor goud in USD, omdat de dollar sterk blijft, maar de dollar zou naar de tweede helft van het jaar toe wat kunnen verzwakken, wat zou helpen om goud weer omhoog te duwen.


2022 Goudprijs Voorspelling:

Na de recordprijs van 2020 zag goud het optimisme over het wereldwijde economische herstel de prijzen drukken. Ondanks de terugval van het record is er echter nog steeds vraag naar goud en de prijs is nog steeds relatief hoog vergeleken met de afgelopen jaren.


Er zijn verschillende belangrijke factoren waar beleggers op moeten letten als ze de goudprijs in 2022 in beschouwing nemen.

Het Amerikaanse monetaire beleid is tot nu toe al een belangrijke factor geweest voor de goudprijs dit jaar, en dit zal hoogstwaarschijnlijk zo blijven in 2022. Het afbouwen van obligatieaankopen en het verhogen van de rente zou de goudprijs kunnen zien dalen. Inflatie zal een van de belangrijkste drijfveren zijn voor hoe het monetaire beleid in 2022 zou kunnen veranderen.

Ondanks het einde van de beperkingen voor veel landen, heeft de opkomst van de Delta-variant van Covid aangetoond welke risico's de pandemie nog steeds inhoudt. Als vaccinatieprogramma's onvoldoende blijken om de verspreiding en ernstige ziekte van het virus te stoppen, zullen veel landen zich moeten afvragen hoe het leven er na de pandemie uit zal zien. Elke terugkeer naar vergrendelingen/beperkingen zal het economisch herstel belemmeren en zou goud hoger kunnen zien duwen.

Na een soort pauze in 2020 zijn geopolitieke kwesties weer in opkomst. De betrekkingen tussen Rusland, China en de VS zijn gespannen en het einde van de handelsoorlog tussen de VS en China lijkt niet in zicht. De gebeurtenissen in Afghanistan hebben ook de angst voor het Midden-Oosten aangewakkerd. Goud presteert historisch goed tijdens conflicten, dus beleggers zullen goed letten op een toename van vijandige retoriek tussen landen.

Centrale banken spelen een belangrijke rol in de vraag naar goud, met nationale reserves die goed zijn voor tonnen van het edelmetaal. Veel banken hebben hun aankopen gepauzeerd als reactie op de pandemie in 2020. Nu ze hun aankopen in 2021 hebben hervat, kan het verloop hiervan in 2022 de goudprijs helpen ondersteunen.

De voorspellingen voor de goudprijs voor 2022 lopen nogal uiteen, wat de gemengde meningen weerspiegelt die op dit moment op de markten leven over inflatie en de staat van het economisch herstel. Voorspellingen variëren van $1.500 tot $2.000 en zullen waarschijnlijk veranderen naarmate het jaar vordert en dingen duidelijker worden.

Update juni 2022: Zoals hierboven besproken, zijn geopolitieke kwesties een belangrijke drijfveer geworden voor de wereldeconomie en goud in 2022. Het voortdurende conflict in Oekraïne en de sancties tegen Russische producten - vooral gas en olie - hebben voor veel landen een recessie in het vooruitzicht gesteld. In combinatie met de extreme inflatie die wijdverspreid is in de VS en Europa, zal elke vertraging in de economische groei resulteren in verdere problemen voor de financiën van veel landen, slechts een jaar na het overwinnen van de pandemie.

Goud zit momenteel klem tussen twee tegengestelde krachten. Het conflict in Oekraïne en de stijgende inflatie helpen om goud dichtbij zijn all-time high prijs te houden. De reactie op hoge inflatie is echter het verhogen van de rente, iets waar veel centrale banken nu mee zijn begonnen. Hogere rentetarieven kunnen de aantrekkingskracht van goud als niet-renderende activa verminderen, en dat heeft goud ervan weerhouden om te stijgen naar wat waarschijnlijk nieuwe recordhoogtes zouden zijn.

linkedin