NATIONALE FEESTDAG: Vanwege een Britse feestdag is ons klantenserviceteam op maandag 27 mei niet beschikbaar. De website blijft open voor bestellingen.

Wat is de London Gold Fix?


De London Gold Fix is het proces achter de prijsbepaling van ongemunt goud en andere goudgerelateerde activa. Het is een essentieel onderdeel van goudinvesteringen sinds de oprichting ervan in 1919. De Gold Fix werd traditioneel vastgesteld door 5 toonaangevende goudhandelsbanken uit die tijd, waaronder Barclays, Société Générale en Deutsche Bank. Deze "market makers", geleid door Rothschild's Bank, kwamen twee keer per dag bijeen, om 10:30 en 15:00 GMT, om tot een overeenkomst te komen over een vast bedrag op basis van hun eigen inkoop- en verkooporders.

Op dit systeem werd vaak kritiek geleverd omdat het niet transparant zou zijn en vatbaar zou zijn voor manipulatie door de deelnemende banken. Maar na een schandaal in 2014 waarbij een handelaar werd ontdekt die de Fix controleerde, werd het systeem in het belang van een grotere transparantie gewijzigd.

In maart 2015 werd een nieuw, moderner systeem geboren. De LBMA-goudprijs wordt nu elektronisch vastgesteld door ICE Benchmark Administration (IBA) en wordt bepaald door een groter aantal handelaren, die allemaal lid zijn van de London Bullion Market Association (LBMA).

Meer weten over de LBMA.


Het vaststellen van de Goudprijs

De marktleidende bank gaf een prijs op die dicht bij de huidige goudkoers lag, waarop de
banken een hoeveelheid goud, in troy ounces, aangaven die zij bereid waren om tegen deze
prijs te kopen of te verkopen. Als de aan- en verkoopaanbiedingen een nettowaarde van nul
hadden, namelijk als de hoeveelheid die tegen die prijs werd verhandeld overeenkwam
met de voorgestelde hoeveelheid, dan lag de goudprijs vast.

Als de banken echter voorstelden om meer goud te kopen dan er beschikbaar was, dan werd
de prijs verhoogd omdat deze duidelijk te goedkoop was. Als de voorzitter daarentegen meer aanbiedingen ontving om te verkopen, dan werd de prijs verlaagd. Dit proces zou zich herhalen
totdat een vaste prijs werd vastgesteld.

Dit proces werd in maart 2015 vervangen door de LBMA Gold Price als instrument om de officiële goudprijs vast te stellen. De prijs wordt niet langer vastgesteld door 5 marktbepalende banken. In plaats daarvan wordt hij nu elektronisch vastgesteld en beheerd door ICE Benchmark Administration Ltd (IBA), de toonaangevende leverancier van gereguleerde benchmarks voor tal van internationale financiële en grondstoffenbeurzen.

De LBMA Gold Price wordt nog steeds tweemaal per dag vastgesteld, op basis van de prijs die wordt vastgesteld in prijsveilingen om 10:30 en 15:00 GMT.

De veilingen bieden kopers en verkopers de mogelijkheid om fysiek in goud te handelen en worden in rondes van 45 seconden gehouden. IBA kondigt aan het begin van elke ronde een prijs aan, waarvoor bieders vervolgens hun koop- en verkoopvoorstellen indienen. Na elke ronde wordt het verschil tussen de voorgestelde aankoop- en verkoopvolumes berekend. Als dit verschil kleiner is dan 20.000 ounces, wordt de veiling beëindigd en wordt de LBMA-goudprijs vastgesteld. Als het verschil echter groter is dan 20.000 maakt IBA een nieuwe prijs bekend en wordt er een nieuwe veilingronde gestart. De LBMA Gold Price wordt gepubliceerd in USD, EUR en GBP.

Het nieuwe systeem is ontworpen met het doel om meer regulering en transparantie te bieden na een schandaal waarbij banken de goudprijs in hun eigen voordeel bleken te manipuleren.


Waarom maken wij gebruik van de LBMA-goudprijs?

De Fix, of de LBMA Goudprijs wordt gebruikt als een wereldwijde maatstaf voor goud en van goud afgeleide goederen, waardoor de internationale handel in het metaal tegen een gemeenschappelijke waarde wordt vergemakkelijkt. Hoewel de meeste goudaankopen tegen de spotprijs worden uitgevoerd, wordt de fix gebruikt als referentie door de grootste leden van de goudindustrie, waaronder mijnbouwers, raffinaderijen en centrale banken.

Aangezien de LBMA Gold Fix-prijs slechts twee keer per dag wordt vastgesteld, is er veel minder ruimte voor plotselinge schommelingen om een ​​van beide partijen in de handel te laten. Bij grote transacties waarbij zelfs een fractie van een procent de waarde met duizenden ponden kan veranderen, biedt de vaste prijs een belangrijke buffer in beide richtingen.

linkedin